BBR's forvaltningsområde
Bygnings- og Boligregistret (BBR) er et lovfæstet register, der indeholder oplysninger om bygninger, boliger, enheder til erhvervsformål samt en lang række tekniske anlæg som olietanke, vindmøller og solceller. BBR indeholder også oplysninger om energiforbruget i bygningerne. BBR er et grunddataregister, der indgår i et tæt samspil med de øvrige nationale registre på ejendomsdataområdet.
BBR reguleres ved lov om bygnings- og boligregistrering fra 1977. Loven er ændret flere gange, men hensigten er stadig at sørge for en ensartet registrering af vores bygninger og boliger med henblik på at kunne stille oplysningerne til rådighed for alle, der har nytte af dem. Rationalet er, at det er mest effektivt kun at indsamle de relevante bygningsoplysninger én gang, ét sted, hvorfra alle kan tilgå dem.
BBR indeholder blandt andet oplysninger om bygningsarealer, beliggenhed, anvendelse, installationer, vand- og afløbsforhold, køkkenforhold, ydervægs- og tagdækningsmaterialer m.v. Oplysningerne i BBR skal afspejle de faktiske, fysiske forhold, og altså også forhold, der eventuelt ikke er godkendte af myndighederne efter anden lovgivning.
De fleste oplysninger i BBR er indsamlet af myndigheder via dialog med ejere eller deres repræsentanter. Fx via indsendte spørgeskemaer eller oplysninger afgivet ifm. myndighedsbehandling af byggesager m.v. For mange af oplysningerne i BBR, har ejeren også en forpligtelse til at informere om det, hvis de aktuelt registrerede data ikke er opdaterede og retvisende. Indberetning om ændringer i BBR indsendes til kommunen, der står for den løbende ajourføring af BBR.
Oplysninger i BBR anvendes til mange forskellige formål i den offentlige og private sektor, jf. illustrationen nedenfor. Oplysninger fra BBR indgår således som en del af grundlaget for mange sager, beslutninger mv. med betydning for den enkelte borger, erhvervslivet og den offentlige sektor.
BBR´s forvaltningsområde er i sin helhed beskrevet i BBR arkitekturoverblik.