BBR er vigtigt for dig som ejer
Oplysningerne i BBR anvendes både af de statslige, regionale og kommunale myndigheder samt af forsyningsselskaber og private virksomheder, som fx ejendomsmæglere og realkreditinstitutter.
Din ejendomsvurdering fastsættes bl.a. ud fra din boligs areal i BBR. Ved om- og tilbygninger bliver der lavet en omberegning af ejendomsværdiskatten i de tilfælde, hvor der siden sidste vurdering er afsluttet en byggesag på ejendommen. Du skal derfor være opmærksom på, at du skal indberette eventuelle tilbygninger til Bygnings- og Boligregistret, da du ved fejl i dine BBR-data får en forkert ejendomsvurdering og måske også en forkert ejendomsværdiskat.
Når du foretager ændringer på dine bygninger – fx hvis du skifter varmeinstallation fra oliefyr til fjernvarme, bygger et nyt redskabsskur - eller bliver opmærksom på fejl i din BBR-meddelelse, er det din pligt som ejer at rette dine BBR-oplysninger.
Indvendige renoveringer, som fx opsætning af nyt køkken, skal ikke indberettes til BBR.
Du skal bruge dit NemID.
Hvis du har flere NemId, fx fordi du ejer virksomhed, skal du bruge NemID for den person eller virksomhed, som er registreret som ejer af ejendommen.
Du kan se din BBR-meddelelse her
Hvis du ikke kan finde din ejendom ved at skrive adressen, kan du i stedet:
Det afhænger af, hvad du har ændret ved din bygning. Det er kun de oplysninger, der er ændret eller, der er fejl i, som du skal indberette til BBR.
Hvis du opdager fejl i oplysningerne på din BBR-meddelelse, er det din pligt, som ejer, at sørge for, at fejlen bliver rettet – det kan du fx gøre ved at bruge selvbetjeningsløsningen Ret BBR. Så får kommunen besked om dine rettelser og kan kvalitetssikre oplysningerne i BBR, inden din BBR-meddelelse bliver opdateret.
Vær opmærksom på, at fx vand og afløb ikke kan rettes i Ret BBR. Her skal du i stedet kontakte kommunen - det kan du gøre her.
Her finder du en arealvejledning til, hvordan man opmåler de forskellige arealer.
Når du bygger en ny småbygning på 10m2 eller derover - fx en garage eller et udhus, skal du være opmærksom på, at du skal oplyse
Ja, hvis bygningen er registreret i BBR, så skal BBR opdateres.
Vær opmærksom på, at nogle bygninger kræver en nedrivningstilladelse. Kommunen kan fortælle dig, om du skal søge tilladelse.
Fortæl kommunen hvilket bygningsnummer, det drejer sig om. Bygningsnummeret kan du se på BBR-meddelelsen.
Kontakt din kommune for at opdatere BBRBygnings- og Boligregistret (BBR) har siden 1977 indsamlet oplysninger om landets bygninger og boliger fra ejerne selv.
Oplysningerne blev i 1977 hovedsageligt brugt til folkeboligtællinger og ejendomsvurdering. I dag benyttes BBR-data af mange forskellige offentlige myndigheder og private virksomheder.
I Bygnings- og Boligregistret (BBR) bliver alle de forskellige dele, som et hus består af, registreret. Udover selve huset bliver andre bygninger på din grund også registreret i BBR, som fx garage, carport og cykelskur, også kaldet småbygninger.
Nedenfor kan du se beskrivelser af, hvad du, som ejer, skal forholde dig til, når du skal registrere ændringer til dine BBR-oplysninger i selvbetjeningsløsningen Ret BBR.
Skulle der være betydningsforskelle mellem BBR-instruksen og denne vejledning, er det BBR-instruksen, der gælder. Du finder BBR-instruksen her
BBR indeholder oplysninger om, hvad bygningen er lavet af, og hvor gammel den er.
Etager er en vigtig del af BBR, fordi de helt overordnet fortæller os noget om bygningens indretning.
Alle etager registreres i BBR, men det er kun obligatorisk at registrere etagens areal og etagetype ved kælderetager og tagetager. Årsagen til dette er, at der er forskellige regler for hhv. en kælder og en tagetage.
For enfamiliehuse og sommerhuse vil der som regel kun være en stueetage samt evt. en kælder og/eller en tagetage.
Det skal bemærkes, at kældre og tagetager ikke tæller med i opgørelsen over antallet af etager, selvom de registreres som en etage.
En bygning indeholder flere slags arealer, der forholder sig til bygningens udformning og boligen, som ligger inde i bygningen:
En bygning kan opvarmes på forskellige måder:
BBR indeholder oplysninger om hvad bygninger og boligenheder bruges til – fx parcelhus, ejerlejlighed eller sommerhus.
Registeret indeholder også oplysninger om, hvad der er inde i bygninger og boligenheder. For bygninger drejer det sig hovedsageligt om de forskellige arealer, mens det for boligenheder drejer sig om fx antal værelser, køkken-, toilet- og badeforhold.
I BBR skal alle grundens bygninger på 10 m2 eller derover registreres – både boligen og andre bygninger - det der i BBR-sammenhæng kaldes småbygninger, fx:
BBR indeholder både oplysninger om de bygninger, der ligger på en grund samt oplysninger om, hvor på grunden, bygningerne geografisk er placeret.
Derfor indeholder BBR-meddelelsen et kort over ejendommen med grønne prikker, der viser, hvor bygningerne er placeret. Hvis prikkerne er gule eller røde, så har BBR ikke nok oplysninger om bygningernes geografiske placering. Hvis prikkerne er røde eller placeringen ser helt forkert ud, skal de flyttes på plads – det kan du gøre i Ret BBR.